Scheiding

Scheiding, begeleiding en mediation.

Ook wanneer ouders gaan scheiden is er vaak een groot verdriet bij de kinderen.

Papa is en blijft mijn allerliefste papa

Mama is de beste mama die er maar is

en nu gaan die twee kanjers uit elkaar.……. en wat dan ??

Er zijn vragen waar het kind mee zit en die toch een plek moeten krijgen.

Ouders hoor je vaak zeggen :” Onze kinderen hoeven hier niet onder te lijden”

en hoe doe je dat dan ? een mediation en kindercoach kan u daarbij helpen.

Kindercoach Bart kan jullie en jullie kinderen hierin een stem geven; hier zullen we samen kijken naar de mogelijkheden die er binnen de ruimte van de ouders is om het kind het beste te bieden. Samen kijken naar een omgangsregeling of ouderschapsplan. Samen kijken naar het waardevolste en kwetsbaarste wat u samen heeft: De Kinderen ! Die zijn Oké !

Het is niet zomaar iets…..

Voor kinderen is een scheiding een heel heftige ervaring. Hierbij horen ook diverse processen die doorlopen gaan worden. Voor u als ouder hieronder de vast wel bekende “AHA”– “ja dat is logisch”– ” O zeker” –Tips

Blijf goed luisteren naar een kind: ieder kind heeft veel vragen over de echtscheiding. Het maakt zich zorgen en soms moet het kind zijn verhaal kwijt. Neem daar de tijd voor. Blijf rustig zitten, onderbreek niet en wees voorzichtig met te snelle ‘oplossingsgerichte’ reacties. Ze wensen enkel gehoord te worden, hebben behoefte aan geduld en oprechte aandacht.

Vaak stellen kinderen zich terughoudend op met hun emoties: omdat ze je als ouder niet willen kwetsen. Laat een kind voelen dat er ruimte is voor alle gevoelens. Vertel bijvoorbeeld dat het normaal is om te hopen papa en mama (de ex-partners) weer bij elkaar komen. Je kind kan zich schamen voor deze wens, dat is niet nodig , omdat alle kinderen willen dat hun ouders bij elkaar zijn. Benadruk tegelijkertijd dat de ouders echt niet meer bij elkaar komen.

Leg aan kinderen uit dat de scheiding niet hun schuld is : Veel kinderen denken dat zij de echtscheiding hebben veroorzaakt. Je moet je kind er geregeld van overtuigen dat het absoluut niet zijn schuld is. Het is belangrijk dat je de eerste jaren na de scheiding blijft benadrukken dat de scheiding een beslissing van volwassenen is.

Maak het niet mooier dan het is: Vertel een kind geen smoesjes, bijvoorbeeld dat papa even weg is…. , Kinderen voelen het precies aan wanneer je iets voor ze achterhoudt. En dat zullen ze als onprettig ervaren, ook als ze weten dat je het voor hun bestwil doet. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke, begrijpelijke antwoorden op hun vragen.

Ga niet wijzen: Probeer in gesprekken met de kinderen niet negatief uit te laten over je partner. Daarvan raakt je kind in een loyaliteitsconflict. Communiceer niet met je partner via je kind en sta open voor positieve opmerkingen over je partner. Jouw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als je je kind daarin belemmert zal het zich terugtrekken, gaan liegen of somber worden, zelfs medische klachten kunnen opspelen.

Zorg dat je je vrienden blijft zien als ouder : daardoor voorkom je dat je je kind met jouw zorgen opzadelt. Bovendien helpt het je om lastige momenten met je kind te relativeren. Je staat er alleen voor, maar staat niet alleen !

Stel je kind gerust:  vaak zijn kinderen bang dat er na de echtscheiding ………(noem een onderwerp en het kan angst bij een kind oproepen.) Vertel je kind daarom wat je van plan bent te doen, zodat je kind zich geen zorgen hoeft te maken. Zorg daarbij voor je kind, ook als ze bij de partner verblijven.

Vraag naar vriendjes met gescheiden ouders : Als je kinderen vraagt naar vriendjes van wie de ouders ook gescheiden zijn, geeft het vaak een verhelderend beeld van hoe ieder kind een scheiding anders beleefd. Je hebt dan de mogelijkheid om misverstanden uit de weg te ruimen.

 

Waren dit alle Tips ? Neeeeeeee,  tips zijn er nog zoveel meer…..

Bespreek regelmatig met de partner de gemaakte afspraken en sta open voor elkaars verhaal. Kindercoach Bart heeft hiervoor ruimte om ieder uw eigen verhaal te doen, waarbij in mediation gesprekken een gedragen voorstel zal ontstaan waarbij uw kind voorop staat !

Ga er als volwassenen mee om, laat je informeren en begeleiden (zonder het juridisch touwtrekken). Gebruik je energie goed en positief voor uw aller kostbaarste bezit: Uw Unieke Kind !!

Wil je hierover meer informatie dan kun je telefonisch contact opnemen of het contact formulier invullen.

Stel uw vraag  in de zoekbalk aan de rechterzijde van de pagina en lees meer artikelen.